Att bygga ett ridhus

Ett ridhus är ett måste om man driver en ridskola eller om man satsar på en ridsport, eftersom det ger möjlighet att rida året runt, även på kalla och snöiga vinterdagar. För att ridhuset ska hålla under många år framöver, och passa hästarnas och ryttarnas alla behov, finns det dock vissa saker som är bra att ha i åtanke när man bygger ridhuset.

En viktig faktor är självklart materialet. Det vanligaste alternativet, sannolikt för att det är billigare, är att bygga ett ridhus som inte är uppvärmt. Det betyder att man måste använda sig av material som inte drabbas av kondens, och som ger en varm känsla på egen hand. Trä är därför ett bra alternativ till väggarna, medan fibercement passar till taket, eftersom det är ett kondensfritt material. Dessutom hjälper det till att isolera ridhuset mot både värme och kyla (om sommaren kan det ju istället bli mycket varmt inne i ridhuset).

Något annat som kan påverka temperaturen inne i ridhuset är hur mycket ljusinsläpp man har. Att ha ett stort ljusinsläpp i taket förhöjer självklart trivseln i ridhuset och gör att ridhuset blir lite varmare på vintern. På sommaren får det dock effekten att underlaget i ridhuset torkar upp snabbare på grund av solens strålar, varför man måste vara mer noggrann med att återfukta underlaget ofta.

Något som kan vara bra att tänka på innan man sätter igång med själva byggnationen är att jämföra olika byggvaruhus för att se var man kan få bäst pris för det material man behöver köpa. Det är till exempel alltid en bra idé att titta hos Skånska byggvaror, eftersom de erbjuder ett stort sortiment av allt man behöver för ett byggprojekt, till priser som oftast är lägre än i de fysiska byggvaruhusen. Dessutom slipper man på det sättet köra flera vändor till och från byggvaruhuset för att hämta materialet – det levereras smidigt till byggarbetsplatsen. Med allt detta i ordning är det bara att sätta igång att bygga ridhuset, så att både hästar och människor kan njuta av att rida i en skyddad och ombonad miljö.

excellent