Att köpa häst

Ska drömmen om en egen häst gå i uppfyllelse? Härligt! Det är en spännande tid du har framför dig, men även en tid som kräver mycket planering och fundering. En häst kostar vanligtvis mycket pengar och dessutom kommer hästen att vara med dig under många år. Att köpa en häst är ett betydligt större ansvar än att t.ex. köpa en hamster, ett marsvin eller till och med ett större djur som en katt eller en hund. I vissa fall kan man även behöva låna pengar för att ha råd med finansieringen av hästen.

Låt oss leka med tanken om att man nu har koll på allt som en häst kräver och känner att man har den tid och ekonomi som krävs. Det är dags att köpa häst. Ett mycket vanligt misstag är att människor är alldeles för snabba med att betala för en häst, istället för att ha is i magen. Det är inte ovanligt att man reser långa vägar, provrider lite snabbt och därefter betalar stora summor pengar, utan att ens se sig om efter vilka andra hästar som är till salu. Ett snabbt köp kan bli din bästa häst någonsin, men det kan också leda till att du får en häst som inte alls passar din kunskapsnivå eller personlighet.

Så ska du tänka vid ett hästköp

  • Du bör alltid se positivt på en häst som får dig att känna dig trygg. Gör hästen dig nervös eller rädd är det inte rätt hästtyp för dig.
  • Fyra ögon kan se bättre än två och två hjärnor tänker bättre än en. Våga be om hjälp och ta med dig en kunnig person när du provrider hästen. Det kan t.ex. vara en hästkunnig vän eller en ridlärare/tränare.
  • Be om att få provrida hästen på mer än ett sätt. Testa hur hästen är i skog och mark och se hur den fungerar i ett ridhus eller på en ridbana. Testa alltid de olika gångarterna.
  • Det är inte bara på hästryggen som allt ska kännas rätt, utan även i stallet och när du hanterar hästen. Se till att du får testa att hantera hästen så mycket som möjligt, både när det kommer till att sadla, rykta, lasta eller t.ex. leda hästen.
  • Provrid alltid hästen mer än en gång. Det kan kännas fruktansvärt lockande att köpa hästen direkt efter en lyckad provridning, men det kan faktiskt vara så att den där lyckade ridstunden var ett engångstillfälle. Genom att provrida vid flera tillfällen får du lära känna hästen på ett annat sätt och troligtvis upptäcker du fler positiva (eller negativa) egenskaper vid andra tillfället.
  • Har du möjlighet så köp en häst från trakterna där du bor. Det är lättare att hitta information om hästen, t.ex. genom dina kontaktnät.