Om du är hästintresserad så har du säkert hört talas om fälttävlan. Det är en tävling där en häst och ryttare tävlar mot andra ekipage i de tre disciplinerna dressyr, banhoppning och terrängritt. Vad är det som gör fälttävlan till en så populär ridsport? Det är en fartfylld tävling med spektakulära hinder och snabba beslut. Ryttaren måste ha fullständig kontroll över sin häst, och hästens måste uppvisa uthållighet, snabbhet och lydnad. Fälttävlan beskrivs av många som ridsportens tuffaste gren, eftersom den kräver mod från både häst och ryttare. Det gör det också till en sport som uppskattas av publiken, som får njuta av elegant dressyr och spänningsfylld banhoppning. Men det finns också en sida till fälttävlan som inte alla känner till, dess offer. Som med alla sporter som har ett element av spänning så finns det också risker. Så vilka risker finns inom fälttävlan, och hur kan man minimera skadorna?
Hur farligt är det med fälttävlan?
Internationella källor uppger att minst 37 tävlande ryttare dog mellan 1997 och 2008 som ett resultat av skador som uppkommit under terrängritten vid tävlingar på nationell eller internationell nivå. Information om hur många hästar som skadats eller dött är svårare att få tag på, men det finns dokumenterade fall. Med tiden har banornas design blivit alltmer fokuserad på hästens och ryttarens säkerhet. Hindren är byggda så att de ger ett mer solitt intryck än tidigare, vilket faktiskt uppmuntrar hästen till ett djärvare språng, och på så sätt motverkar fall. Det är en slitsam sport som kräver mycket vila både för häst och ryttare. Hästen måste vara i toppform för att klara av besiktningen, och ryttare måste ha huvudet på skaft för att på bästa sätt leda sin häst. Hästarnas benskydd har också förbättrats. De användas knappt för ett antal år sen, men benskydd ses nu på nästan alla hästar på alla nivåer. För ryttarna gäller både hjälm och säkerhetsväst (gärna med airbag) som standard. Många ryttare byter ut hjälmen om den bara får så lite som en spricka.
En tävling med militära rötter
Det är inte så förvånande att denna tävling som kännetecknas av mod och disciplin har militära rötter. Fälttävlan har utvecklats utifrån militära kavalleritester där ryttaren förväntas ha skicklighet i flera typer av ridning. Nu för tiden genomförs tävlingen antingen som ett endagsevenemang där ekipaget visar upp sin skicklighet i de tre disciplinerna dressyr, banhoppning och terrängritt på en dag eller över två eller tre dagar, med dressyr de första två dagarna följt av terrängritt nästa dag och sedan banhoppning på sista dagen. Det är lika mycket på blodigt allvar nu som på dragonernas tid, men skillnaden är att ryttaren kan vila upp sig i en ställbar säng nu för tiden. Vi tänker också mer på säkerhet nu, för både häst och ryttare. Mycket annat har också förändrats, men det ofta magiska förhållandet mellan ryttare och häst är detsamma då som nu. Utan ett totalt förtroende för varandra går det inte.