Godis för hästar

I många gamla filmer, serietidningar och böcker är det vanligt att man ser hur någon ger en sockerbit till sin häst för att ge dem något riktigt gott att njuta av. Men hur bra är det egentligen att ge sådana sötsaker till en häst? Det är självklart att man ibland vill belöna sin vän med något extra, men det man ger måste också vara anpassat efter hästens kropp och metabolism. Det finns godsaker som hästen både mår bra av och kommer älska att få mumsa i sig. Innan man väljer att ge godis till sin häst finns det också andra faktorer man behöver tänka på. Exempelvis är det viktigt att känna till vilka signaler man sänder ut, och hur hästen kan uppfatta dem.

Vad är rätt godis för en häst?

Innan man ger godis till sitt älskade djur är det viktigt att känna till lite kring hästens evolution. Det här vackra och starka djuret har utvecklats under en lång tid till vad det är idag, och för att inte förstöra det ståtliga djurets framtida utveckling behöver man ge den rätt godis. En häst har en otroligt stark kropp. Det gör också att fel näring kan förstöra musklerna och bryta ner dem istället för att stärka dem. Idag finns det många bra produkter som är utvecklade för att passa hästens kropp. De har alla ett innehåll som är anpassat efter hästens behov, samtidigt som de smakar gott för djuret. Det är alltid att rekommendera att köpa godis till hästen från djuraffärer, eftersom man då kan lita på att produkterna är framtagna på ett bra sätt. Att ge sockerbitar är inte bra för djuret, eftersom sockret förstör hästens tandhälsa.

Hur ger man godis till sin häst?

När man belönar sin häst är det viktigt att tänka på att man inte gör det till en vana att hela tiden ge godis till djuret, eftersom den då kommer börja förvänta sig att alltid få något extra. En annan sak som man kan ha i åtanke är att inte ge godiset direkt ur handen. Hästen är ett flockdjur, och får den äta ur handen på en människa kan den uppfatta det som att den står högre i rang än dig. Det kanske inte har stora konsekvenser kortsiktigt, men i det långa loppet innebär det att du kan få problem med att hästen vägrar lyda dina order. Det går utmärkt att odla godsaker till hästen i ditt eget växthus på gården ifall du inte vill köpa från en affär. Något du kan odla själv som dessutom har bra näring är morötter.