Ridkläder vid tävling

Vad en ryttare har på sig på en tävling beror självklart på vilken gren de tävlar i (kläder för fälttävlan ser till exempel mycket annorlunda ut från de för voltige), men de grenar som de flesta tänker på i första hand är banhoppning och dressyr, och kläderna för dessa grenar är mycket snarlika.

Inom dressyr säger tävlingsreglementet att ryttaren ska bära en riddräkt med godkänd ridhjälm eller hatt med inbyggd ridhjälm. Detta sistnämnda är något som är unikt för dressyrgrenen, och det är sannolikt den gren där estetiken står i störst fokus. Sannolikt är det av samma anledning som ryttaren ska bära en ridkavaj eller ridfrack, och inte en ridjacka – i reglementet står specifikt att jackan inte får sluta vid midjan. En dressyrryttare kan med andra ord se ut som att hen är på väg till en fin tillställning likagärna som en ryttartävling. Förutom kavajen ingår i riddräkten även ett par ridbyxor (som vanligtvis är vita vid tävling) och ett par ridstövlar. Under kavajen ska ryttaren ha en polotröja eller en skjorta som är knäppt i kragen.

När det gäller banhoppning har grenen det gemensamt med dressyren att riddräkten fortfarande är basen för ryttarens utstyrsel, det vill säga vita ridbyxor, ridstövlar (eller jodphursskor med shortchaps utan fransar) och en polotröja eller skjorta. Inom banhoppning används dock bara ridhjälmar, inga hattar. När det gäller ridkavajen beror det på nivå: på lokala tävlingar går det bra med en vanlig tröja eller fritidsjacka, men från och med regionala tävlingar och uppåt ska ryttarna ha ridkavaj. I tävlingsreglementet för banhoppning står också inskrivet att överdomaren kan ge tillåtelse för deltagarna att bära regnrock eller att ta av sig ridkavajen, beroende på väderleken.

Även om ryttaren själv alltså inte kan bära kläder med sponsorloggor eller liknande, kan de övriga medlemmarna i ryttarens team göra det. Om du vill skapa kläder för ditt team inför en tävling du ska delta i, kan du gå in på Medtryck.com. Där finns ett stort utbud av t-shirts och andra kläder som kan förses med tryck.

excellent