Populära hästraser i Sverige

 

Ridsport är en av våra mest populära sporter sett till utövare. Det är många som rider på ridskolor runt om i landet men många väljer även att skaffa en egen häst. För den som vill ha en egen häst finns det många olika hästraser att välja på och alla har olika egenskaper. Renrasiga fullblod med fin stamtavla är nog det enda som duger om du vill tävla på hög nivå med din häst medan den som nöjer sig med en trogen och tålig ridhäst åt barnen kan välja en enklare ras av ponny. Här kommer några exempel på populära hästraser i Sverige:

  • Connemaraponny

Connemaraponnyn kommer som namnet avslöjar från området Connemara på Irland och är den enda inhemska ponnyrasen på Irland. Den är populär som en första häst för yngre ryttare på grund av att den inte blir så stor. Ponnyn passar bra till att både hoppa och träna dressyr. Mankhöjden brukar vara runt 130-140 cm men den kan även växa sig större ibland. Connemaran passar utmärkt som ridhäst eftersom att den har egenskaper som att vara lugn och tålig, den har även en naturlig sundhet som många andra raser som härstammar från vilda raser.

  • Svenskt halvblod

Halvblodsrasen är en mycket populär ridhäst. Den har ett något lugnare temperament än fullblod och passar därför för alla slags ryttare. På grund av sitt stabila temperament är den ofta också en framgångsrik tävlingshäst. Halvblod är fullblod som har delar av kallblodsras i sig. Detta för att skapa en häst med lite lugnare egenskaper än fullbloden. Svenskt halvblod kallas också ofta för svenskt varmblod. Rasen har tagits fram ur den svenska lanthästen, främst för att passa för militärt bruk men används idag som främst som rid och tävlingshäst.

  • Engelskt fullblod

Som namnet antyder härstammar denna ras från England och den har helt och håller avlats fram av människan, främst under 1600- och 1700-talet. Rasen togs från början fram från tre stycken orientaliska hingstar och även av den mindre idag utdöda rasen Galloweyponnyn. Målet var att få fram en så snabb hästras som möjligt och det Engelska fullblodet är än idag den snabbaste hästrasen. Den används därför till att tävla i galopp som kräver snabba och temperamentsfulla hästar. På grund av sitt heta humör är fullblodet ibland svår att rida på men dess atletiska egenskaper gör att de ändå tävlas med av toppryttare inom t.ex. hoppning.

excellent