Ridning som rehabilitering

 

Att rida ger fin och mångsidig träning och motion. Ridning passar dessutom extra bra för den som har speciella behov, både kroppsligt och själsligt. Att rida är en skonsam typ av träning som tränar upp styra och stabilitet hos den som rider. Därför passar ridningen mycket bra som rehabiliteringsträning för personer med fysiska funktionshinder eller skador. Att få umgås och pyssla med hästarna är något som även gör underverk för personer med psykiska svårigheter.

  • Mångsidig träning

Vid ridning så aktiveras muskler som kanske inte används annars. Eftersom att hästen rör sig blir det naturligt för kroppen att träna på att hålla balansen och stabilisera sig. Den här typen av träning passar extra fint för människor med neurologiska sjukdomar och personer med muskelproblem. Studier visar också att ridning minskar smärta och ökar rörligheten hos personer med ryggbesvär.

  • Som balsam för själen

Att få samverka och kommunicera med hästar är någonting som är bevisat bra för själen. Personer med tex psykiska funktionsnedsättningar eller drabbade av depression får stor lindring av att pyssla om och sköta hästar samt rida. Ridningen ökar också personernas kroppskännedom vilket leder till ökad självkänsla och självförtroende för dessa personer.

excellent